Inhoud trainingen

Inhoud training

Onze training zijn altijd opgebouwd uit 4 fases

I. Warming-up
II. Aanleerfase
III. Toepassingsfase
IV. Partijvorm

I. Warming-up

Skills2score start de training met een warming-up. Dit geldt voor alle groepen. Hoe hieraan invulling wordt gegeven, is afhankelijk van de leeftijdscategorie. De warming-up vorm kan bestaan, afhankelijk van leeftijd, uit loopcoördinatie of een warming-up met bal waarbij de voetbalcoördinatie getraind wordt. 

Tijdens de coördinatie maken we ook gebruik van extra attributen, bijvoorbeeld de minisoccerbal.

II. Aanleerfase

Binnen deze fase staat het aanleren van technische (voetbal)handelingen/bewegingen centraal. Hierbij kan gedacht worden aan functionele lichaamsbewegingen en lichaamsschijnbewegingen. Binnen deze fase staat het creëren van een automatisme centraal (Ritme > Flow > Automatisme)! Wanneer een technische voetbalhandeling of beweging een automatisme is, hoeft er minder aandacht aan de bal besteed te worden, waardoor de speler zijn/haar aandacht kan richten op medespelers en tegenstanders. De aanleerfase wordt vaak getraind in een geïsoleerde vorm, waarbij de uitvoering van de functionele bewegingen centraal staat. Aandachtspunten zijn:

– Wordt de actie tijdig ingezet?
– Neemt de speler de bal met het juiste been mee?

III. Toepassingsfase

 Binnen deze toepassingsfase wordt er veelal gebruikt gemaakt van 1vs1/2vs2 oefenvormen. De 1vs1/2vs1/2vs2/3vs2 oefenvormen kunnen gezien worden als kleine duellerende vormen, waarbij spelers/speelsters in (veel) situaties komen waarbij ze terug ‘’moeten’’ vallen op de technische vaardigheden of juist de eerder aangeleerde technische handelingen moeten toepassen. Binnen deze oefenvormen maken we onderscheid in de volgende accenten:

a. Tegenstander van voren.
b. Tegenstander vanaf de zijkant.
c. Tegenstander van achteren.

Tevens hechten wij veel waarde aan omschakeling. Bij elke oefenvorm willen wij een vorm van omschakeling inbrengen. Tijdens het voetballen val je niet alleen maar aan, verdedig je niet alleen maar, maar schakel je vooral veel om! Dit vergt een bepaalde discipline bij kinderen. Wij streven ernaar om deze discipline een automatisme te laten worden.

Iv. partijvorm

Bij Skills2Score wordt de training afgesloten met een partijvorm (maximaal 4vs4). Binnen de partijvorm is er voldoende differentiatie mogelijk. Trainers kunnen de partijvorm begeleidend coachen of af en toe situatief het spel stilleggen, waarbij er kort stil gestaan wordt bij het tactische aspect. Bij de oudere groepen (11+) wordt er aandacht geschonken aan de individuele tactiek (bijvoorbeeld dat een speler leert zijn/haar aanname aan te passen aan de omgeving! De keuze van de aanname is tactisch, de uitvoering van de aanname is technisch). Af en toe sluiten er keepers van de KeeperSchoolOldenzaal (KSO) aan, zodat er ook verschillende partijvormen met keeper aangeboden worden.